Ce este un troll si cum trebuie tratat

In jos

Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Lore la data de Vin Ian 01, 2010 6:40 am

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]


Trolling-ul este procesul prin care o persoana sau un Troll spun/scriu lucruri batjocoritaoare/insulte la adresa unor diferite lucruri,de la oameni,persoane pana la obiecte,carti,filme,etc.Exista si un alt fel de trolling,trolling de comunitati,care se face de obicei pe forumuri,unde trolli posteaza spoilere despre lucrul care uneste acea comunitate,sau alte chestii. O forma mai extrema de trolling este atunci cand trollul este un hacker,care isi foloseste abilitatile pt a strica siteuri,forumuri,banari aleatori,doar pentru distractie.
Troll-ul este persoana care isi dedica o mare parte din timpul liber acestei activitati si o face des,spre deosebire de persoanele care troleaza doar cand sunt enervate.Troll-ul este considerat de unii oameni care sustin aceasta practica o creatura superioara,in timp ce de alti care urasc aceasta practica si nu o gasesc amuzanta considera trollul o creatura inferioara care traieste sub poduri,subsoluri,sau in cel mai bun caz in pivnita parintilor. Trollii nu agreaza aproape niciodata nimic,singurele cazuri in care nu pot zice ceva rau despre ceva,este atunci cand acel ceva este perfect,dar aproape nimeni si nimic nu este perfect.
O definitie mai detaliata am gasito pe softpedia si anume :
“Un “troll” al Internetului e o persoană care e încântată să semene discordie pe Internet. El (şi de obicei e un “el”) încearcă să pornească certuri şi să supere lumea.

Trolii văd în serviciile de comunicaţii ale Internetului o oportunitate convenabilă jocului lor bizar. Dintr-un anume motiv, ei nu se ”prind” că de fapt jignesc persoane reale. Pentru ei, ceilalţi utilizatori ai Internetului nu sunt umani, ci sunt un fel de abstracţie digitală. Drept rezultat, nu au nici un fel de păreri de rău pentru suferinţele pe care le produc. De fapt, cu cât produc mai multă suferinţă, cu atât e mai mare “realizarea” lor (aşa cum o văd ei). In acest moment, anonimatul relativ al Internetului permite trolilor să prospere.

Trolii sunt impenetrabili la critici (fie ele şi constructive). Nu poţi negocia cu ei; nu-i poţi face să simtă ruşinea sau compasiunea; nu te poţi înţelege cu ei. Nu pot fi făcuţi să simtă remuşcarea. Dintr-un anume motiv, trollii nu se simt legaţi de regulile bunei-cuviinţe sau responsabilităţii sociale.

Poate că pare de neconceput. Puteţi crede că, “Cu siguranţă le poţi scrie ceva care să-i schimbe.”
Dar un troll adevărat nu poate fi schimbat prin simple cuvinte.

De ce e important ?

Unii oameni – în special cei care sunt pe Internet de mulţi ani – nu sunt deranjaţi de trolli şi îi consideră un risc inevitabil al utilizării Internetului. Aşa cum spune zicala, “Nu poţi sta la picnic fără să vină furnicile”.

Ar fi bine ca toată lumea să gândească aşa, dar adevărul este că trollii descurajează lumea. Membrii fideli pot părăsi un forum din cauza cerurilor iscate de trolli, iar “pândarii” (persoanele care citesc dar nu postează) se pot decide să nu se expună abuzurilor şi să nu se mai implice niciodată.

O altă problemă este că emoţiile negative stârnite de trolli se strecoară şi în alte discuţii. Oamenii normali şi afabili se pot întrista după ce citesc un schimb nervos de cuvinte între un troll şi victimele sale, iar asta poate otrăvi relaţiile de amiciţie dintre utilizatorii vechi.
Iar în final, trollii generează un mediu paranoic, astfel încât o critică obişnuită a unui utilizator nou poate degenera într-o izbucnire feroce şi nepotrivită.

Internetul e o resursă minunată care sfarmă bariere şi înlătură prejudecăţi. Trollii ne ameninţă plăcerea noastră de a participa la discutarea ideilor.

Ce se poate face în privinţa trollilor?

Când bănuiţi că cineva este un troll, puteţi încerca să-i răspundeţi cu un mesaj politicos şi blând, pentru a vedea dacă nu cumva e doar cineva prost dispus. Uneori utilizatorii Internetului îşi lasă slobode pasiunile când stau aşezaţi în siguranţă în spatele tastaturii. Dacă le ignoraţi izbucnirea şi le răspundeţi într-o manieră cumsecade, de obicei se calmează.

Totuşi, dacă persoana persistă, şi pare să-i placă să producă neplăcere, singura poziţie eficientă e să urmaţi următoarele:

Singurul mod de a trata cu trollii e să vă limitaţi reacţiile, reamintindu-le celorlalţi să nu le răspundă trollilor.
Când încerci să te înţelegi cu un troll, aceasta câştigă. Când insultaţi un troll, acesta câştigă. Când ţipaţi la un troll, acesta câştigă.
Singurul lucru pe care trollii nu-l suportă e să fie ignoraţi.


Ce nu trebuie făcut

Cum am mai spus, e inutil să încercaţi să “vindecaţi” un troll de obsesia lui. Dar poate că pur şi simplu nu suportaţi mediul ostil pe care îl creează un troll şi doriţi să vă eschivaţi.
Dacă faceţi acest lucru, atunci, pentru binele celorlalţi utilizatori, nu publicaţi un dramatic mesaj “de adio”. Asta îl convinge pe troll că a câştigat bătălia. Nu există, poate, nici o altă variantă de mesaj pe care să o puteţi scrie, şi care să afecteze la fel de mult ca un anunţ că plecaţi din cauza ostilităţii pe care trollul a aprins-o.
Dacă simţiţi că trebuie să spuneţi ceva, un mesaj discret către moderator (sau alţi utilizatori, dacă le aveţi adresele de e-mail) e cea mai bună acţiune. Dacă, din întâmplare, aţi scris mesajul într-o stare de agitaţie, o idee bună e să mai aşteptaţi vreo oră, iar apoi să-l mai citiţi încă o dată înainte să-l trimiteţi. Asta v-ar putea scuti de necazul de a spune lucruri pe care nu doreaţi de fapt să le spuneţi unor persoane pe care le simpatizaţi.

Provocarea Webmaster-ului

Când trollii sunt ignoraţi, ei îşi înteţesc atacurile, căutând cu disperare atenţia după care tânjesc. Mesajele lor devin în ce în ce mai insistente, şi publică din ce în ce mai mult. Ca o alternativă, pot să protesteze că le este încălcat dreptul la liberă exprimare – vom discuta mai târziu de asta.
Moderatorul unui forum poate că nu va reuşi să şteargă imediat mesajele unui troll, dar le va fi cu mult mai greu să-şi facă treaba dacă mesajele trollilor au numeroase reply-uri. Ei mai sunt fortaţi şi să decidă adcă să şteargă sau nu mesajele de la oamenii bine intenţionaţi, care au efectul neaşteptat de a încuraja trollii.
Unii moderatori trebuie să îndure criticile unor utilizatori care îi consideră “dictatori”, şi că n-ar trebui să şteargă nici un mesaj. Aceşti oameni pot fi dezinformaţi, şi pot să ajungă la această părere ca urmare a parcurgerii mesajelor rămase în urma trollilor, şi nu-şi dau seama că moderatorul a şters deja cea mai oribilă parte din ele. reamintiţi-vă că trollul are încă o alternativă dacă mai are ceva de spus: sunt serviciile de găzduire gratuită pe Internet ale forumurilor. Aşa că trollul îşi poate face propriul său forum, unde poate lua propriile sale decizii asupra tipuli de conţinut pe care îl agreează.
Cât de mult să ne aşteptăm de la un moderator când e vorba să păstreze principiile liberei exprimări ? Unii trolli găsesc că e o distracţie să afle care e punctul în care cedează un anume moderator. Ar putea să posteze zeci de mesaje, fiecare din ele conţinând 400 de linii de litera J. Aceasta e o formă de exprimare, să fie siguri, dar găsiţi că e de datoria voastră să acceptaţi asemenea oameni ?
Dar poate cea mai dificilă sarcină a moderatorului e să decidă dacă să ia măsuri împotriva unui troll pe care câţiva îl găsesc amuzant.. Unii trolli au o scânteie de creativitate, pe care decid s-o irosească purtându-se ca nişte rebeli. Există o anume plăcere perversă în a-i urmări pe unii din ei. În cele din urmă, totuşi, moderatorul trebuie să decidă dacă trolluli chiar îi pasă să facă spectacol pentru ceilalţi participanţi la forum, sau face spectacol pentru un singur spectator – el însuşi.

Cum rămâne cu libertatea de exprimare?

Când trollii observă că li se rezistă eforturilor lor, adeseori se plâng că le este încălcat dreptul la liberă exprimare. Să examinăm această afirmaţie.
Deşi majoritatea oamenilor de pe Internet sunt apărători înfocaţi ai liberei exprimări, totuşi acest lucru nu e ceva absolut; practic, există limitări. de exemplu, nu poţi striga “Incendiu !” într-o sală de cinema plină, si nu poţi face glume în legătură cu o bombă când te urci într-un avion. Acceptăm aceste limitări pentru că le recunoaştem si servesc unui scop mai bun. Un alt exemplu bun e controlul spectrului frecvenţelor radio. Poate doreaţi să vă faceţi o staţie radio puternică prin care să va faceţi publice ideile, dar nu puteţi face acest lucru fără o licenţă. Din nou,e o limitare practică: dacă fiecare ar emite fără restricţii, repercursiunile ar fi să ne plictisim în cel mai bun caz, şi să ne punem viaţa în pericol în cel mai rău caz.
Exemplul cu radioul mai este bun şi din alt motiv: atât timp cât nenumăraţi oameni au dreptul legitim de a folosi comunicaţiile radio, e important să ne asigurăm că nimeni nu monopolizează canalele. Nu sunt foarte multe canale radio libere pe fiecare frecvenţă, iar acestea trebuiesc împărţite de către toată lumea.
Când un troll atacă un forum, în general postează foarte multe mesaje. Chiar dacă mesajele sale nu sunt neapărat agresive, ele pot fi atât de numeroase încât îneacă conversaţiile obişnuite (fapt cunoscut ca “flooding”). Nu e nevoie să mai spunem că nimeni nu are voie să monopolizeze un canal doar cu propriile sale opinii.
Ultimul răspuns legat de “argumentul “libertatăţii de exprimare e acesta: deşi s-ar putea să avem dreptul să vorbim despre orice dorim, nu avem dreptul să o facem oriunde dorim. Deşi vă deranjează că vecinul dvs. nu şi-a tuns peluza de 2 luni, nu aveţi dreptul să i-o spuneţi în faţă ,în propria-i sufragerie. in mod similar, dacă un moderator îi spune unui troll că nu e binevenit, trollul nu are “dreptul” să rămână. Acest lucru e şi mai adevărat în cazul numeroaselor servicii de liberă comunicaţie oferite de Internet (în cazul sistemelor cu plată, trollul poate să ceară returnarea banilor).

De ce fac ei asta ?

Din dorinţa de afirmare.
Utilizatorii de Internet obişnuiţi ştiu cât de plăcut este atunci când cineva le răspunde la ceva ce au scris ei. E o întâlnire a minţilor, ceea ce reprezintă atât o emoţie intelectuală, dar şi o recunoaştere a valorii cuiva – iar asta poate fi o răsplată foarte satisfăcătoare emoţional.
Trollii caută să obţină atenţie, şi nu le pasă dacă aceasta este pozitivă sau negativă. Ei văd internetul ca pe o oglindă în care se pot admira într-o transă narcisistă.
Dacă doriţi o analiză mai profundă, poate că un psiholog vă poate spune mai multe în această privinţă.

Concluzie

Data viitoare când sunteţi pe forum şi vedeţi un post al cuiva despre care credeţi că este un troll, şi simţiţi nevoia să-i răspundeţi, scrieţi pur şi simplu un mesaj intitulat “Alertă la troll “ şi scrieţi doar atât:
Singurul mod de a trata cu un troll este să vă limitaţi reacţiile în a le reaminti celorlalţi să nu le mai răspundă trollilor.
Postând un asemenea mesaj, îl anunţaţi pe troll că ştiţi ce este, şi că nu vă veţi lăsa antrenat de ciudatul său hobby.
Internetul e o splendidă şi întâmplătoare colecţie de articole, atât serioase, cât şi lipsite de importanţă. Pentru că e atât de liber, era de aşteptat să fie şi probleme. Cred că ne putem bucura mai bine de el dacă tratăm tot ce se întâmplă online cu un umor sec şi o simplă ridicare din umeri.”

Sursa : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Ultima editare efectuata de catre Lore in Vin Ian 01, 2010 9:38 am, editata de 1 ori

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Paul - 4 ani
avatar
Lore

Rac

http://www.luthelo.ro

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  noamu la data de Vin Ian 01, 2010 7:05 am

Recunosc ca nu stiam chiar atatea despre fenomenul troll.
avatar
noamu

Taur Localizare : Sighet
Stare de spirit : n-ai vrea sa stii

http://piticiculipici.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Lore la data de Vin Ian 01, 2010 9:40 am

Sper ca acest articol sa fie citit de cat mai multi utilizatori si sa tina cont de sfaturi spre binele lor

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Paul - 4 ani
avatar
Lore

Rac

http://www.luthelo.ro

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  ileana la data de Vin Ian 01, 2010 1:50 pm

eu sunt si mai picata din cer- nu stiam ca exista un asemenea fenomen
avatar
ileana

Sagetator Localizare : Mogosoaia-Bucuresti

http://ileana-oancea.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  micutza_25 la data de Sam Ian 02, 2010 1:06 am

Eu am patit.o cu un astfel de fenomen..si m.am retras de pe respectivul forum

micutza_25


Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  noamu la data de Sam Ian 02, 2010 3:10 am

micutza, poti detalia putin?
avatar
noamu

Taur Localizare : Sighet
Stare de spirit : n-ai vrea sa stii

http://piticiculipici.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Lore la data de Sam Ian 02, 2010 8:35 am

sincer si eu sunt curioasa: cum l-ai depistat/recunoscut. Ce ai facut?

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Paul - 4 ani
avatar
Lore

Rac

http://www.luthelo.ro

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Lore la data de Sam Ian 02, 2010 8:44 am

micutza_25 a scris:Eu am patit.o cu un astfel de fenomen..si m.am retras de pe respectivul forum

dar te si vana? ca si e mine ma vana o idioata dar asta nu o transforma intr-o troala. Si acum o mai visez

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Paul - 4 ani
avatar
Lore

Rac

http://www.luthelo.ro

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Dias2 la data de Sam Ian 02, 2010 10:49 am

@Lore –
A fi “troll” pe net echivaleaza cu nesimtitul de zi cu zi ce te contrazice si te face sa te simti de nimic atunci cand iti expui parerea (desi pertinenta) , dar contrar ideologiilor respectivului in cauza. E de bun simt sa(ti) cunosti limita. Multi injura pe net si ameninta cu cuvinte dure(stiu ca-i cacofonie , dar e un prilej bun de a marca pe cineva cu tagul de troll , pentru ca va “sari ca ars” si te va corecta gramatical) la fel ca pe strada .
Daca ameninti si injuri pe net , e oarecum la fel cum cineva ti-ar da o palma in realitate.
Exemplu : intri pe un forum si ceri sfatul unuia (mai cu experienta in domeniu sau de viata) si din 10 raspunsuri pe care le vei primi cel putin jumatate vor fi rautacioase , presarate cu insulte si/sau alte dejectii verbale. O fi exemplu , dar totodata e si un fapt des intalnit pe forumuri (in special cele romanesti , unde civilizatia e putin estompata de idioti)

Dias2

Leu Localizare : Lodi , Italia
Stare de spirit : OK

http://dias2.wordpress.com

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  micutza_25 la data de Sam Ian 02, 2010 10:57 am

Scrisesem un mesaj...nush unde a disparut!

micutza_25


Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  micutza_25 la data de Sam Ian 02, 2010 11:15 am

Era un site de jocuri...stiti cum e? joci, joci..dar mai si conversezi.
Asa ajunsesem sa cunosc un asa zis "domn".
La inceput parea ok...cu timpul si.a aratat adevarata fata...A inceput sa.si faca "n" nick"uri si sa ma urmareasca.
Unde jucam eu, juca si el...unde scriam eu scria si el.
Jignea, te facea in fel si chip...nu.i pasa...era un nesimtit.
Isi facea Id.uri..si te aborda pe mess...

Lore
, citind ce ai scris tu despre troll mi.a si sarit gandul la respectivul EL. Nici nu stiam ca poarta aceasta denumire

Cum l.am recunoscut?

Pai avea niste cuvinte/expresii...pe care numai la el le auzisem...si intr.un final ( la insistentele mele) se dadea de gol...si.atunci o lua de la capat cu alt nick si tot asa, pana m.am retras

micutza_25


Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Zana Mica la data de Sam Ian 02, 2010 11:15 am

micutza_25 cred ca l-ai scris pe ciorna,vezi ca exista si optiunea de ciorna in mesaje.

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Zana Mica

Leu Localizare : Bucuresti via Brasov
Stare de spirit : Mamiceasca

http://www.basmepentrumaria.blogspot.com

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  micutza_25 la data de Sam Ian 02, 2010 11:18 am

Am scris altul...mai scurt!
E greu la inceput...aveti rabdare cu mine

micutza_25


Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  ileana la data de Sam Ian 02, 2010 1:21 pm

cum adica te vana Lore? scria peste tot urmaritorul micutzei?
avatar
ileana

Sagetator Localizare : Mogosoaia-Bucuresti

http://ileana-oancea.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Lore la data de Lun Ian 04, 2010 2:59 am

Nu as putea spune ca era un troll, mai degraba un urmaritor dar care ma deranja. Si oricat imi doream sa ma indepartez, se apropia, imi transmitea mesaje prin cunostiinte comune, un adevarat junghi as putea spune.

Si ma intreb daca acesti urmaritori au si ei un nume.

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Paul - 4 ani
avatar
Lore

Rac

http://www.luthelo.ro

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  ileana la data de Lun Ian 04, 2010 3:15 am

oricum- lore da-mi voie sa protestez oficial la inceputul de articol - ca trollingul ar fi o arta! baga-l si tu in tagma nesimtitilor
avatar
ileana

Sagetator Localizare : Mogosoaia-Bucuresti

http://ileana-oancea.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Zana Mica la data de Lun Ian 04, 2010 6:03 am

Eu cred ca autorul numindu-l arta se referea la faptul ca pentru a fi troll iti trebuie talent

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Zana Mica

Leu Localizare : Bucuresti via Brasov
Stare de spirit : Mamiceasca

http://www.basmepentrumaria.blogspot.com

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  ileana la data de Lun Ian 04, 2010 6:11 am

adevarul e ca iti trebuie nu doar timp ci si o doza mare si naturala de...nesimtire (ca sa fiu draguta cu trolli )
avatar
ileana

Sagetator Localizare : Mogosoaia-Bucuresti

http://ileana-oancea.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Lore la data de Lun Ian 04, 2010 6:43 am

ileana a scris:oricum- lore da-mi voie sa protestez oficial la inceputul de articol - ca trollingul ar fi o arta! baga-l si tu in tagma nesimtitilor

articolul e scris de dias2. Intervenise la un momentadat in discutie. Si consider articolul asta foarte pretios. Ma face sa fiu mai atenta, caci nu am chef sa hranesc cu energia mea, pe nimeni, cu atat mai mult un instigator, manipulator,

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Paul - 4 ani
avatar
Lore

Rac

http://www.luthelo.ro

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Lore la data de Lun Ian 04, 2010 7:33 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

m-ar interesa parerea voatra, mai ales Dias2: elssa este un troll?

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Paul - 4 ani
avatar
Lore

Rac

http://www.luthelo.ro

Sus In jos

Re: Ce este un troll si cum trebuie tratat

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum