Ce este sonoelastograful? Ai cancer la san sau nu?

In jos

Ce este sonoelastograful? Ai cancer la san sau nu?

Mesaj  Admin la data de Mier Mai 26, 2010 5:04 am

TEHNOLOGIE MEDICALĂ. Femeile care doresc să fie sigure că nu au tumori maligne la nivelul sânului pot să apeleze la o investigaţie ecografică de ultimă oră, disponibilă în mai multe judeţe.

Până nu demult, femeile care descopereau noduli la sân erau sfătuite de cele mai multe ori de medici să facă o mamografie. Acum există şi varianta investigării cu sonoelastografia, o metodă ecografică ce poate diferenţia cu o acurateţe de 90% tumorile maligne (canceroase) de cele benigne (necanceroase).

Investigaţia identifică inclusiv tumori de dimensiuni mici, sub un centimetru, ceea ce ajută la diagnosticarea precoce a cancerului mamar şi creşte rata de vindecare a bolii. Astfel de aparate se găsesc deja în Capitală, dar şi în Cluj, Craiova şi Târgovişte.

Investigaţie complementară

Sonoelastografia este o metodă de examinare complementară mamografiei, ecografiei bidimensionale sau examenului Doppler.

„Sonoelastograful poate depista orice modificare la nivelul sânului, de la tumori până la denivelări şi ulceraţie”, explică Ioan Stoian, medic primar obstetrică- ginecologie la Centrul Medical „Gynecoland” din Capitală.

„Am în familie trei cazuri de cancer la sân”

Anca Dorobanţu are 42 de ani şi a făcut de curând această analiză. „Am fost operată la un sân acum patru ani şi am în familie trei cazuri de cancer la sân. Aşa că periodic îmi fac analize pentru a depista eventuale tumori”, explică femeia, care spune că analiza făcută cu sonoelastograful este mai uşor de suportat decât o mamografie.

De regulă, investigaţia durează 15 minute, dar atunci când apare o tumoare se poate prelungi. De cele mai multe ori, rezultatele sunt interpretate de medici imediat după încheierea procedurii.

„Mi-au explicat că am din nou abcese la sânul drept. Am văzut pe ecranul aparatului zonele afectate şi culoarea tumorilor, iar medicul mi-a explicat că e vorba despre tumori benigne”, îşi aminteşte Anca.

Albastru = tumoare malignă

Pentru realizarea investigaţiei medicii folosesc o sondă specială pentru scanarea sânului. Rezultatul examinării e interpretat în funcţie de o scală de culori, de la roşu până la albastru, care e numerotată de la unu la cinci, în funcţie de gravitatea bolii.

„Culoarea roşie indică o elasticitate mare a sânului. O tumoare cu elasticitate scăzută înseam nă cancer, iar culoarea pre do mi nantă va fi albastru intens”, mai spune medicul Ioan Stoian.

Tumorile canceroase se identifică şi prin măsurarea ţesuturilor de la nivelul sânilor. Tumorile canceroase au în peste 80% din cazuri o elasticitate scăzută, ţesuturile afectate fiind mai dure decât cele sănătoase. Sonoelastograful măsoară elasticitatea ţesutului afectat şi o compară cu cea a ţesutului din jur sau a unor tumori benigne, iar în urma testării se poate spune dacă e sau nu cancer, cu o acurateţe de 90%.

Unul dintre avantajele acestei investigaţii e lipsa durerii. În plus, e non-invazivă, sânul nu e iradiat şi procedura nu are efecte secundare. Analiza costă 150 de lei şi nu e decontată prin casa de asigurări.

Recomandată o dată pe an

Pacientelor sănătoase li se recomandă să repete analiza la un interval de un an. „Astfel, atât medicii, cât şi pacienţii pot observa modificările ţesutului mamar, urmărind evoluţia unei tumori”, mai spune medicul Ioan Stoian.

Procedura nu are contraindicaţii şi poate fi făcută la orice vârstă, chiar şi de femeile care au făcut infarct sau au boli cardiovasculare. „Pot face investigaţia şi fetiţele cărora abia au început să le crească sânii. Multe tumori se dezvoltă la vârste fragede”, adaugă medicul ginecolog.

„Pot face sonoelastografie şi fetiţele cărora abia le cresc sânii. Multe tumori se dezvoltă la vârste fragede.“
IOAN STOIAN, medic GYNECOLAND
Sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Admin
Admin


http://super-parinti.forumz.ro

Sus In jos

Re: Ce este sonoelastograful? Ai cancer la san sau nu?

Mesaj  Berta la data de Mar Iun 01, 2010 12:51 am

Si cat costa oare? Ca daca e o avere nu vad prea multe femei sa mearga doar preventiv la un control.
avatar
Berta

Balanta

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum