Franta - Adio produselor cu parabeni

In jos

Franta - Adio produselor cu parabeni

Mesaj  ibart la data de Lun Mai 23, 2011 10:27 pm

Din Jurnalul National de astazi, 24.05.2011:

Aproximativ 400 de produse, în a căror componenţă intră parabenii - substanţe folosite la conservarea cosmeticelor, alimentelor şi medicamentelor - ar favoriza apariţia cancerului. Potrivit "Le Monde", Camera inferioară a Parlamentului francez a votat interzicerea folosirii acestor substanţe începând cu 3 mai. În cazul în care această iniţiativă va fi votată şi de Senat, industriile care folosesc aceste substanţe vor fi obligate să găsească înlocuitori.

Parabenii sunt esteri ai acidului para-hidroxibenzoic. Ei se găsesc în stare naturală în unele plante şi au un rol antimicrobian. Parabenii naturali sint, in general, metabolizati de organism si nu produc dereglari functionale.

Exista însă şi parabeni sintetici, folosiţi în industria cosmetică şi farmaceutică. Ei sunt incluşi printre ingrediente pentru că, prin proprietăţile lor antibacteriene şi antifungice, menţin "prospeţimea" produselor cosmetice, dar şi alimentare.

Cei mai cunoscuţi parabeni sunt butylparaben, ethylparaben (E214), propylparaben (E216) şi methylparaben (E218). Aceste denumiri pot fi găsite pe etichetele multor produse cosmetice, cum ar fi deodorante, şampoane, paste de dinţi, geluri de ras, creme hidratante, etc. În cazul produselor alimentare, parabenii îndeplinesc rolul de aditivi.

Efecte toxice
Agenţia franceză pentru siguranţa produselor de sănătate a luat în vizor efectul parabenilor în 2004, în urma unui studiu al unor cercetători britanici, de la Universitatea Reading. Ei au descoperit concentraţii mari de parabeni în tumorile mamare. S-a aflat că femeile care prezentau aceste tumori folosiseră deodorante sau antipespirante aplicate la sub-braţ.

Oamenii de ştiinţă spun însă că încă nu se poate demonstra clar o legatură de cauzalitate între parabenii din produsele cosmetice şi apariţia cancerului, iar industriile alimentară şi cosmetică susţin că sunt folosiţi în concentraţii atât de mici, încât nu pot conduce la apariţia bolii.

Cu toate acestea, grupul de cercetători a stabilit că parabenii ar putea cauza perturbări ale sistemului endocrin.

Le Monde - lista produselor farmaceutice care contin parabeni:
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

ibart

Localizare : Bucuresti

http://sfatulzilei.info

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum